Arama Motorları Web Sayfalarını Nasıl İndeksler?
Neden Bazı Sayfalar İndekslenmemeli?
Dizin Oluşturma Sorunlarının Yaygın Nedenleri
Google Arama Konsolu Kontrol Panelinizde Gezinme
Google Arama Konsolu Kontrol Paneliniz ilk başta biraz bunaltıcı görünebilir. Bu nedenle farklı bölümlerin ne anlama geldiği ve bunların nasıl kullanılacağı hakkında kısa bir dökümü burada bulabilirsiniz.
-
Genel Bakış Raporu : Genel Bakış, web sitenizin performansı hakkında genel bir fikir verir. Burası, toplam tıklamalarınız, gösterimleriniz, tıklama oranınız ve ortalama konumlandırmanızla ilgili verileri bulacağınız yerdir. Sitenizin aramalarda ne sıklıkta göründüğünü. Hangi sayfaların en çok trafiği aldığını. Ve hangi sorguların en çok tıklamayı getirdiğini anlamak istediğinizde bu raporu kullanın.
-
Sorgu Raporu : Bu rapor, arama yapanların web sitenizi bulmak için kullandıkları sorguları ve sitenizin her bir sorgu için sıralamasını tam olarak gösterir. Size hangi sorguların en çok gösterim ve tıklama getirdiğini. Hangi sorguların en yüksek tıklama oranına sahip olduğunu söyleyecektir. SEO çalışmalarınızda hangi anahtar kelimeleri hedefleyeceğinizi. Belirlemenize yardımcı olması için bu raporu kullanabilirsiniz.
-
Sayfa Raporu: Bu rapor, tek tek web sayfaları ve tıklamalar, gösterimler ve tıklama oranı açısından nasıl performans gösterdikleri. Ve ayrıca anahtar kelime ve sorguya göre sıralamalar hakkında ayrıntılı bilgi sağlar. Hangi sayfaların iyi performans gösterdiğini ve optimizasyon çabalarınızı nereye odaklayacağınızı. Belirlemenize yardımcı olması için bu raporu kullanın.
-
Bağlantılar Raporu: Bağlantılar raporu, sitenizin çeşitli sayfalarına kaç tane harici ve dahili bağlantının işaret ettiğini ve bunların nereden geldiğini gösterir. SEO ve iyi bir kullanıcı deneyimi için zararlı olabilecek bozuk bağlantıları bulmanıza yardımcı olması için kullanın.
Google Search Console’daki Sayfa Dizine Ekleme Raporunu Anlama
Aradığınız şey, ne sıklıkta yeni içerik yayınladığınıza bağlı olarak dizine eklenmiş sayfaların sayısında kademeli bir artış. Sert düşüşler veya ani yükselmeler, daha fazla araştırma gerektiren bir sorunu gösterebilir.
Sonunda, sitenizdeki her önemli sayfa grubunun standart sürümünün dizine eklendiğini görmeyi umarsınız. İndeksleme için gönderilen sayfalar aşağıdaki durumlardan birine sahip olacaktır.
-
Tarama : Tarama durumu, Googlebot’un bilgi toplamak ve sayfanın dizine eklenmeye. Değer olup olmadığını belirlemek için sayfayı tarama sürecinde olduğu anlamına gelir.
-
İndeksleme : İndeksleme durumu, sayfanın Googlebot tarafından analiz edildiğini ve indeks sunucularında saklandığını söyler. Bu, sayfanın SERP’lerde sıralamaya uygun olduğunu gösterir, ancak sayfanın şu anda sıralamada olduğu anlamına gelmez.
-
Sunum : Sunum durumu, bir sayfanın dizine eklendiğini ve Google arama sonuçlarında sunulduğunu gösterir.
Dizin Kapsamı Raporunuzda dört sekme bulunduğunu unutmayın: Hata, Uyarılarla Geçerli, Geçerli ve Dışlandı. Amacımız indeksleme hatalarını bulmak ve ele almak olduğundan, Hata sekmesine odaklanacağız.
Hata sekmesini vurgulayın ve Ayrıntılar bölümüne gidin. Hataların aşağıdaki ayrıntılı görünümlerde gruplandığını göreceksiniz
-
Sayfalar Neden Dizine Eklenmiyor Tablosu : Bu tablo, URL’lerin neden dizine eklenmediğini açıklayan çeşitli durum kodlarını gösterir. Bu sorundan etkilenen URL’lerin ayrıntılı bir görünümünü ve bu sorunun sitenizdeki geçmişini açmak için her bir satırı tıklayın.
-
Sayfa Deneyimini İyileştir Tablosu : Bu tablo, dizine eklenmiş sayfaları gösterir ancak. Google, arama motorunun içeriği anlama yeteneğini geliştirecek bazı değişiklikler önermektedir.
-
Dizine Eklenen Sayfalarla İlgili Verileri Görüntüleyin : Dizine eklenen sayfaların listesi ve sitenizdeki kaç sayfanın. Zaman içinde dizine eklendiğine ilişkin geçmiş verileri için bu bağlantıyı tıklayın.
Search Console Dizine Ekleme hatalarını belirlemek ve düzeltmek amacıyla. “Sayfalar neden dizine eklenmemiş tablo” konusuna odaklanacağız.
Dizin Oluşturma Hatalarını Belirlemek için URL Denetleme Aracını Kullanma
Google’ın web sitenizdeki belirli sayfaları nasıl gördüğünü daha iyi anlamak için URL Denetleme Aracı’nı kullanabilirsiniz.
Belirli bir sayfanın geçerli indeksleme durumu ve sayfanın indekslenmesini engelleyen hatalar hakkında ayrıntılı bilgi istediğiniz zaman kullanın.
URL Denetleme Aracını Adım Adım nasıl kullanacağınız aşağıda açıklanmıştır.
-
Ana GSC başlığında URL Denetleme Aracını bulun ve seçin.
-
İncelemek istediğiniz web sayfasının URL’sini girin ve Enter’a basın.
-
Araç, sayfanın dizine eklenip eklenmediğini. Durumun beklemede olup olmadığını veya dizine eklenmemiş olup olmadığını size söyleyecektir.
-
Sayfa dizine eklenmemişse, bunun nedenleri size sağlanacaktır. Yaygın arama dizine ekleme hatalarının ne anlama geldiğini ve bundan. Sonra hangi işlemin yapılacağını belirlemek için aşağıdaki listeyi kullanın.
Yaygın Arama Konsolu Hataları + Nasıl Düzeltilir?
Şimdi, yaygın arama konsolu hatalarının ne anlama geldiğine. Nasıl düzeltileceğine ve hangi uyarıların herhangi bir işlem gerektirmeyebileceğine bakalım.
Sunucu Hatası (5xx)
Bu uyarı, Googlebot’un sayfanızı dizine eklemek için taramaya çalıştığında bir sunucu hatasıyla karşılaştığını belirtir. Sayfayı şimdi tarayıcınıza yükleyebiliyorsanız, sunucu sorununun büyük ihtimalle kendi kendine çözülmüş demektir. Değilse, daha fazla işlem yapılması gerektiğini belirlemek için geliştiricinize veya barındırma sağlayıcınıza danışmalısınız.
Yönlendirme Hatası
“noindex” Olarak İşaretlenmiş URL
Bu URL bir “noindex” etiketiyle işaretlenmiştir. Yani Google sayfayı arama sonuçlarına dahil etmeyecektir. Endişeleniyorsanız, ziyaretçilerin bu sayfayı. Arama yoluyla bulmasını isteyip istemediğinizi kendinize sormalısınız. Değilse, başka bir işlem yapılması gerekmez.
Gönderilen URL’de Tarama Sorunu Var
Tarandı – Şu anda Dizine Eklenmemiş
Sayfa tarandı ve dizine eklenmedi, ancak belirli bir neden belirtilmedi. Sayfanın bir sonraki taranışında dizine eklenme şansını artırmak için yararlı içerik eklemeyi. Ve optimizasyonu iyileştirmeyi düşünmelisiniz. Bir tarama isteğini yeniden göndermeye gerek yoktur.
Sayfa Kaldırma Aracı Tarafından Engellendi
Bu sayfa, ekibinizden biri tarafından bir sayfa kaldırma aracı kullanılarak dizine eklenmesi engellendi. Sayfanın kasıtlı olarak engellendiğini doğrulamanız gerekir. Kaldırma isteklerinin yalnızca 90 gün süreyle yürürlükte kaldığını unutmayın. Bundan sonra, uygun bir “noindex” etiketi uygulamaz. Yönlendirmez veya sayfayı kaldırmazsanız, sayfa muhtemelen yeniden dizine eklenecektir.
Keşfetti
robots.txt Tarafından Engellendi
Sayfanın taranması, sitenizin robots.txt dosyası tarafından engellendi. Google, sayfayı yüklemeden hakkında bilgi bulabilirse, yine de sayfayı dizine ekleyebilir. Sayfanın indekslenmesinin kasıtlı olarak engellendiğinden. Emin olmalı ve sayfanın gelecekte indekslenmemesini sağlamak için. Uygun bir “noindex” direktifi uygulamalısınız.
Yetkisiz İstek Nedeniyle Engellendi (401)
Erişim Yasağı Nedeniyle Engellendi (403)
Bu hata 401’e benzer. Googlebot uygun kimlik bilgilerini sağlayamadığı için sayfa dizine eklenmeyecektir. Bu sayfanın dizine eklenmesini istiyorsanız. Oturum açmamış kullanıcıların erişimine izin vermeniz veya Googlebot’un sayfayı. Kimlik doğrulaması olmadan yüklemesine açıkça izin vermeniz gerekir.
Tarama Anomalisi
Sayfanın taranmasını ve dizine eklenmesini engelleyen, belirtilmemiş bir anormallik var. En yaygın nedenlerden biri, sayfanın artık. Mevcut olmaması veya sayfanın 404 hatası döndüren bir sayfaya yönlendiriyor olmasıdır. Bu sayfadan yönlendirilen tüm yönlendirme zincirlerinde yalnızca. Bir adım olduğundan ve yönlendirdiğiniz sayfanın doğru şekilde yüklendiğinden emin olun.
Uygun Canonical Etikete Sahip Alternatif Sayfa
Bu, sayfanın yinelenen içerik olduğunu ve şu anda doğru standart sayfayı işaret ettiğini gösterir. Her iki sayfayı tek bir URL’de birleştirmenin. Bir yolunu aramak istemiyorsanız, burada yapılacak hiçbir şey yoktur.
Kullanıcı Tarafından Seçilen Standart Olmadan Kopyala
Bu uyarı, yinelenen sayfalar olduğunu ancak hiçbirinin standart olarak işaretlenmediğini gösterir. Google farklı bir sayfa seçti ve onu canonical olarak dizine ekledi. Google’ın yanlış URL’yi işaretlediğini düşünüyorsanız. Doğru canonical sayfayı seçip uygun bir kanonik etiketle işaretlemelisiniz.
Yinelenen HTML Olmayan Sayfa
Google, web sitenizde standart olarak işaretlenmiş başka bir sayfanın kopyası olan bir. PDF veya HTML olmayan başka bir kaynak keşfetti. Bu sayfalar dizine eklenmemelidir, dolayısıyla burada başka bir işlem yapılması gerekmez.
Yinelenen, Google, Kullanıcıdan Farklı Bir Standart Seçti
Bu sayfanın URL’si standart olarak işaretlendi. Ancak Google, farklı bir sayfanın bu sayfa grubu için daha iyi bir standart olacağını düşünüyor. Bu, bir sayfanın bir sürümünü standart olarak belirleyip daha sonra farklı bir sürüme yönlendirdiğinizde olabilir. Bu sayfa grubu için kanonik etiketinizi gözden geçirmeli ve doğru olanın belirtildiğinden emin olmalısınız.
Sayfa Bulunamadı (404)
Google, tarama isteği olmayan bir URL keşfetti. Ancak sayfa artık mevcut değil ve herhangi bir yönlendirme uygulanmadı. Mümkünse, uygun bir sayfaya 301 yönlendirmesi uygulamalısınız. Uygun bir sayfa yoksa, 404’ü olduğu gibi bırakabilirsiniz, ancak mümkün olduğunca 404’lerden kaçınmak en iyisidir.
Yönlendirme içeren sayfa
Bu sayfa yönlendirildiği için dizine eklenemedi. Sayfa kasıtlı olarak yeniden yönlendirildiği sürece başka bir işlem yapılması gerekmez.
Tarama İçin Sıraya Alındı
Bu sayfa tarama kuyruğuna eklendi. Güncellemeler için daha sonra tekrar kontrol etmeniz gerekecek.
Yumuşak 404
Bu sayfa, artık yararlı bilgiler içermediğinden dizine eklenmedi. Bu genellikle, uygun 404 HTTP yanıt kodu olmadan kullanıcı dostu. Bir bulunamadı mesajı eklendiğinde ortaya çıkar. Uygun bir sayfaya 301 yönlendirmesi uygulamalı. Sayfayı yararlı içerikle yeniden doldurmalı veya uygun bir 404’e dönüştürmelisiniz.
Gönderilen URL Bırakıldı
Bu, dizine eklenmesi için gönderilen ancak belirtilen bir neden olmaksızın dizinden çıkarılan bir URL’yi gösterir. Yeniden dizine eklenme şansını artırmak veya uygun bir sayfaya 301 yönlendirmesi. Uygulamak için yeni bilgi içeriği eklemeyi ve optimizasyonu iyileştirmeyi düşünmelisiniz.
Google’a Bir Dizin Oluşturma Sorununu Düzelttiğinizi Nasıl Söylersiniz?
Google’a bir sorunu çözdüğünüzü ve sayfanın dizine eklenmek üzere. Yeniden taranmaya hazır olduğunu nasıl söyleyeceğiniz aşağıda açıklanmıştır.
-
Sayfa Dizin Oluşturma Raporunu açın ve yeniden göndermeye hazır olduğunuz URL’ye tıklayın.
-
Listelenen tüm sorunları ele aldığınızdan emin olmak için sayfa ayrıntıları listesini gözden geçirin. Memnun kaldığınızda, “Düzeltmeyi Doğrula”yı tıklayın.
-
Google, doğrulama işleminin başladığını belirtmek için size bir e-posta gönderecektir. Bu süreç birkaç hafta sürebilir. Google sorunları çözdüğünde. Sayfanızın nihayet dizine eklenme ve ilgili arama sorguları için SERP’lerde sıralamaya başlama şansı yüksektir.
Sonuç
Yaygın arama konsolu uyarılarının ne anlama geldiğini ve bunların nasıl ele alınacağını anlamak. Sayfa dizine ekleme sorunlarınızın çözülmesinde önemli bir ilk adımdır.