SEO

Site Haritası Nedir? Açıklanan Web Sitesi Site Haritaları

Site Haritası Nedir?

Site haritası, bir web sitesindeki tüm önemli sayfaları listeleyen bir dosyadır. Arama motorlarına dizinlerine hangi sayfaları dahil edeceklerini belirlemede rehberlik eder.

Bir site haritasına sahip olmak SEO’nun önemli bir parçasıdır. Site Haritaları, Google’ın sayfalarınızı daha hızlı ve daha etkili bir şekilde keşfetmesine yardımcı olur.

Web Sitesi Site Haritası Türleri

İki tür site haritası vardır:

  • XML Site Haritaları   : Arama motoru tarayıcıları için tasarlanmış belirli bir biçimde yazılmış site haritaları
  • HTML Site Haritaları : Normal sayfalar gibi görünen ve kullanıcıların web sitesinde gezinmesine yardımcı olan site haritaları

Bu iki türün her birine daha yakından bakalım.

XML Site Haritaları

XML site haritaları, Google gibi arama motorları için tercih edilen site haritaları biçimidir.

Arama motorları için üç temel bilgi türü taşırlar;

  1. Dizine Eklemek İstediğiniz Tüm URL’lerin Listesi.
  2. URL’lerin En Son Ne Zaman Güncellendiğini Bildiren “lastmod” Özelliği.
  3. URL’lerin Yerel Varyantları Hakkında Bilgi Veren “hreflang” Özelliği.

XML, Genişletilebilir İşaretleme Dili anlamına gelir. Arama motoru tarayıcılarının bir site haritasını okumasını kolaylaştıran bir biçimdir.

Google, site haritalarının büyük web siteleri, geniş arşivlere sahip web siteleri veya az sayıda bağlantı içeren yeni web siteleri için uygun olduğunu söylüyor.

Ancak, her web sitesi bir XML site haritasına sahip olmaktan yararlanabilir. Birine sahip olmanın gerçekten hiçbir dezavantajı yok. Ve bir tane oluşturmak sadece birkaç dakikanızı alır.

HTML Site Haritaları

HTML site haritaları, bir web sitesinin gezinmesini iyileştirmenin ve tüm sayfalarınıza tek bir yerden bağlantılar sağlamanın popüler bir yoluydu.

HTML site haritaları, bir web sitesinin gezinmesini iyileştirmenin ve tüm sayfalarınıza tek bir yerden bağlantılar sağlamanın popüler bir yoluydu.

Gördüğünüz gibi, hiyerarşik bir şekilde düzenlenmiş çeşitli sayfalara bağlantılar içeren standart bir sayfadır.

HTML site haritaları artık o kadar yaygın olmasa da, SEO topluluğundaki bazı sesler hala bunların bir zorunluluk olduğunu söylüyor.

Gerçek şu ki;

HTML site haritaları, dahili bağlantınızı geliştirebilir ve çok sayfalı karmaşık web siteleri için başka bir gezinme katmanı sağlayabilir.

Ancak, iyi site gezinme öğelerinin (menüler, altbilgi bağlantıları, kırıntıları, kategoriler vb.) yerine bir HTML site haritası kullanmayın.

Google Arama Sözcüsü John Mueller’in Mastodon’da söylediği gibi.

“Bir HTML site haritasına ihtiyaç duyuyorsanız, bunun yerine sitenizin mimarisini geliştirmek için zaman harcayın.”

Başka bir deyişle, kullanıcıların web sitenizde gezinmek için bir site haritasına ihtiyacı olmamalıdır.

Not : SEO bağlamında site haritalarından bahsettiğimizde genellikle XML site haritalarını kastediyoruz. Bundan sonra bu rehberimizde XML site haritalarından bahsedeceğim.

Site Haritası Nasıl Bulunur?

Bir web sitesinde site haritası bulmanın bazı etkili yolları şunlardır.

Manuel Kontrol

Bir XML site haritası bulmanın en kolay yolu, onu manuel olarak aramaktır. En yaygın olarak, bir web sitesi site haritası şu URL adresinde bulunur.

https://domain.com/sitemap.xml _

Oldukça sık, özellikle web sitesi WordPress ve Rank Math SEO eklentisi kullanıyorsa , bir site haritası dizinine (/sitemap_index.xml) yönlendirileceksiniz.

Bu durumda, şöyle görünecektir;

Bir XML site haritası bulmanın en kolay yolu, onu manuel olarak aramaktır. En yaygın olarak, bir web sitesi site haritası şu URL adresinde bulunur.

Gördüğünüz gibi, bir site haritası dizini, bir web sitesinin tüm site haritalarını listeleyen basit bir dosyadır. (Evet, birden fazla site haritası olabilir.)

Gerçek site haritasını görmek için, dizindeki belirli site haritasının bağlantısını tıklamanız yeterlidir.

Google Arama Konsolu

Bir web sitesinin Google Arama Konsoluna erişiminiz varsa, site haritasının oraya gönderilmiş olma ihtimali vardır.

Soldaki menünün ” Dizine Ekleme” bölümündeki “Site Haritaları” raporuna gidin.

Burada, ” Gönderilen site haritaları” adlı bir bölüm göreceksiniz . Birisi daha önce bir XML site haritası göndermişse, URL’sini listede bulacaksınız.

Burada, " Gönderilen site haritaları " adlı bir bölüm göreceksiniz . Birisi daha önce bir XML site haritası göndermişse, URL'sini listede bulacaksınız.

Not : Bu kılavuzun ilerleyen kısımlarında Google Search Console’a site haritası göndermekten bahsedeceğim.

robots.txt

Robots.txt, arama motoru tarayıcılarına web sitesinin hangi bölümlerini taramaları. Ve hangilerinden kaçınmaları gerektiğini söyleyen bir web sitesi dosyasıdır.

Sitenizin kök klasörüne yerleştirmelisiniz: https://domain.com/ robots.txt

Robots.txt dosyası en iyi uygulamaları izliyorsa, web sitesi site haritasına bağlantı verecektir. Robots.txt belgesinde “site haritası”nı aramanız yeterlidir.

Bir site haritasına bağlanan bölüm şuna benzer.

Sitenizin kök klasörüne yerleştirmelisiniz: https://domain.com/ robots.txt Robots.txt dosyası en iyi uygulamaları izliyorsa, web sitesi site haritasına bağlantı verecektir. Robots.txt belgesinde "site haritası"nı aramanız yeterlidir.

Yukarıda belirtilen tüm yöntemleri denediyseniz ve XML site haritanızı bulamadıysanız, muhtemelen web sitenizde yoktur. Bu durumda, bir web sitesi için nasıl site haritası oluşturacağınızı öğrenmek için XML site haritaları kılavuzumuzu okuyun. Veya bir site haritası oluşturucu kullanın.

Google’a Site Haritası Gönderme ve Kontrol Etme

XML site haritanızı Google’a göndermek, SEO’nun en iyi uygulamalarından biridir. Bunun başlıca iki nedeni var.

  1. Google’ın site haritanızı keşfetme sürecini hızlandırabilir.
  2. Site haritanızla ilgili sorunları tespit etmenize yardımcı olabilir.

Site haritanızı Google Search Console’a gönderebilirsiniz.

Site haritanızı göndermek için ” Site Haritaları ” raporuna gidin. Bunu sol menünün “Dizin oluşturma” bölümünde bulacaksınız.

Orada, site haritanızın URL’sini ” Yeni bir site haritası ekle ” bölümüne girin. Ve ” Gönder ” düğmesini tıklayın.

XML site haritanızı Google'a göndermek, SEO'nun en iyi uygulamalarından biridir. Bunun başlıca iki nedeni var. Google'ın site haritanızı keşfetme sürecini hızlandırabilir. Site haritanızla ilgili sorunları tespit etmenize yardımcı olabilir.

Raporu her ziyaret ettiğinizde site haritanızın durumunu izleyebilirsiniz. Yeşil bir “ Başarılı ” mesajı varsa , her şey yolunda demektir.

Site haritanızla ilgili bir sorun varsa kırmızı bir “Getirilemedi” veya “Hatalar var” durumu görürsünüz. Bu durumda, rapor neyin yanlış gittiğine ve bunu nasıl düzeltebileceğinize dair ayrıntılı bir açıklama sağlayacaktır.

Sonuç

Site haritaları SEO’nun önemli bir yönüdür. Ama önemli olan tek şey onlar değil.

SEO’nun dikkat etmeniz gereken diğer teknik yönleri hakkında bilgi edinmek için teknik SEO denetimi yapma kılavuzumu okuyun.

Levent Demirbaş

1999 Samsun Doğumluyum. Doğduğum şehirde yaşamıma devam ediyorum. Bafra Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Web Tasarım eğitimimi tamamladım. Üniversitede Halkla İlişkiler ve Tanıtım alanında aldığım eğitimime ek olarak Dijital Pazarlama ve SEO alanında aldığım eğitimler sonucunda LD&Web Grafik Ajansını Kurdum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu