SEO

Site Haritası Nedir? Site Haritası Nasıl Oluşturulur?

XML Site Haritası Nedir?

XML site haritası, arama motorlarının dizine eklemesini istediğiniz sayfaları listeleyen bir web sitesi dosyasıdır. Ayrıca, sayfanın en son ne zaman güncellendiği gibi ek bilgiler de sağlar.

XML, Genişletilebilir İşaretleme Dili anlamına gelir. URL verilerinin kolayca saklanmasını sağlayan ve arama motorlarının verileri ayrıştırmasını kolaylaştıran bir formattır.

Bir XML site haritasına sahip olmak bir gereklilik değildir. Ancak, arama motorlarının yeni ve güncellenmiş sayfalarınızı keşfetmesine yardımcı olabilir. Bu, SEO’nuzu artırabileceği anlamına gelir.

Google, 2005 yılında XML site haritalarını tanıttı. Yahoo ve Microsoft gibi diğer arama motorları kısa bir süre sonra katıldı.

Bu gönderide, bir site haritasına ihtiyacınız olup olmadığına, çeşitli site haritası türlerine ve en iyi uygulamalara bir göz atacağız. Ardından, XML site haritanızı nasıl oluşturacağınızı, kontrol edeceğinizi ve göndereceğinizi ele alacağız.

Bir XML Site Haritasına İhtiyacım Var mı?

Google, bir site haritasına sahip olmanın gerekmeyebileceği  örnek durumlar sağlar.
 
Bunlar, sitenizin 500’den az sayfaya sahip olduğu durumları içerir. Veya sayfalarınız dahili olarak uygun şekilde bağlandığında.
 
Öyleyse şunu sorabilirsiniz: Güçlü dahili bağlantıya sahip küçük bir web sitem varsa bir site haritasına ihtiyacım var mı?
 
Cevap: Sen yapmazsın. Ama yine de bir tane olmalı.
 
İşte Nedeni;
 
  • Bir Site Haritası Oluşturmak İçin Gereken Çaba Minimumdur.
  • Bir Site Haritasına Sahip Olmak Talnızca Siteniz İçin Faydalı Olabilir (ve asla zarar vermez).
  • Bir Site Haritasına Sahip Olmak, Google’ın Sayfalarınızı Keşfetme Sürecini Hızlandırabilir.
Google’dan Gary Illyes’in onayladığı gibi, XML site haritaları, Google’ın yeni URL’ler keşfetmesi için  en önemli ikinci kaynaktır.
 
Neden görmezden geliyorsun?
 
Ve tabii ki, büyük bir web siteniz (binlerce sayfa) varsa ve/veya web siteniz yeniyse ve çok fazla bağlantısı yoksa. Bir XML site haritasına sahip olmak mutlak bir zorunluluktur.

XML Site Haritası Türleri

Çeşitli XML site haritası türleri vardır. 
 
Google, farklı içerik türleri için site haritalarını destekler. 
 
  • Video.
  • Görüntüler.
  • Google Haberleri.
Bu özel medya türlerini normal bir site haritasına entegre edebilir veya onlar için özel site haritaları oluşturabilirsiniz.
 
Çoğu web sitesi yalnızca bir basit site haritasına ihtiyaç duysa da. Farklı dosya türleri için birden çok site haritasına veya site haritasına ihtiyaç duyabileceğiniz durumlar vardır. 
 
Diyelim ki sitenizde çok sayıda dizine eklenebilir URL var. XML site haritalarının 50.000 URL veya 50 MB boyut sınırı vardır. Dolayısıyla, bu sınırı aşarsanız birden çok site haritası kullanmanız gerekir.
 
Son olarak, blog gönderileri veya yazar sayfaları gibi çeşitli sayfa türleri için ayrı site haritaları kullanabilirsiniz.
 
Birden fazla XML site haritası kullanıyorsanız, bir site haritası dizini kullanın . Diğer tüm site haritalarınızı listeleyen bir site haritasıdır. 

Site Haritası Nasıl Oluşturulur?

Çoğu CMS, XML site haritanızı otomatik olarak oluşturur ve günceller. Bunlar şunları içerir.
 
Bir CMS’de site haritanızın manuel olarak düzenlenmesi için genellikle çok az yer vardır veya hiç yoktur. Ancak bu çoğu kullanıcı için sorun değil.
 
Yani bunlardan birini kullanırsanız hiçbir şey yapmanıza gerek yok.
 
Not: CMS kullanmıyorsanız, XML Site Haritası Oluşturucuları bölümüne atlayın.

WordPress’te Site Haritası Eklentileri

Sitemap.xml dosyası üzerinde tam denetime sahip olmak isteyen daha gelişmiş bir. WordPress kullanıcısıysanız, varsayılanı değiştirme seçeneğiniz vardır.

Örneğin, belirli sayfaları WordPress tarafından oluşturulan bir XML site haritasından hariç tutmanın basit bir yolu yoktur.
 
Eklentilerin kullanışlı olduğu yer burasıdır.
 
Genel olarak, bir XML site haritası oluşturmak için iki tür WordPress eklentisi kullanabilirsiniz.
 
  • Genel SEO Eklentileri ( Yoast SEO , All in One SEO veya Rank Math gibi).
  • Özel Site Haritası Eklentileri ( XML Site Haritaları veya XML Site Haritası ve Google Haberler gibi ).
En popüler WordPress SEO eklentilerinden biri olan Rank Math SEO’ya daha yakından bakacağız.
 
Rank Math SEO kurulduktan sonra hem yeni bir site haritası oluşturur hem de yerel WordPress site haritasını otomatik olarak değiştirir
WordPress kontrol panelinin sol menüsünde bulunan. “ Rank Math SEO ” ayarlarına gidebilirsiniz.

Rank Math SEO kurulduktan sonra hem yeni bir site haritası oluşturur hem de yerel WordPress site haritasını otomatik olarak değiştirir. 

Özellik otomatik olarak “ Açık ” olacaktır.

Gerçek XML site haritanızı görüntülemek için soru işareti simgesini tıklayın. Ardından, “ XML site haritasına bakın ” bağlantısını tıklayın.

Rank Math, gönderiler, sayfalar, kategoriler, yazarlar vb. için ayrı ayrı site haritalarından oluşan bir dizin site haritasını otomatik olarak oluşturur.

Bunun gibi görünecek;

Gerçek XML site haritanızı görüntülemek için soru işareti simgesini tıklayın. Ardından, “ XML site haritasına bakın ” bağlantısını tıklayın. Rank Math, gönderiler, sayfalar, kategoriler, yazarlar vb. için ayrı ayrı site haritalarından oluşan bir dizin site haritasını otomatik olarak oluşturur.

Tek bir site haritasının bağlantısını tıkladıktan sonra, içerdiği URL’lerin bir listesini göreceksiniz;

Tek bir site haritasının bağlantısını tıkladıktan sonra, içerdiği URL'lerin bir listesini göreceksiniz;

 

Bazı sayfaları site haritanızdan çıkarmak istiyorsanız. Rank Math SEO eklentisi aracılığıyla indekslemelerini devre dışı bırakabilirsiniz. 
 
Bu, arama motorlarının bu sayfaları arama sonuçlarında göstermeyeceği anlamına gelir. Ve Yoast onları site haritasından kaldıracak. 
 
Belirli bir URL’yi hariç tutmak için söz konusu sayfanın veya gönderinin düzenleyicisine gitmeniz gerekir.
 
En altta Rank Math SEO ayarlarını bulacaksınız. ” Gelişmiş ” bölümünü genişletin.

Ardından, "Arama motorlarının bu Gönderiyi arama sonuçlarında göstermesine izin verilsin mi?" bölümünde, "Dizin Yok"u seçin.

Ardından, “Arama motorlarının bu Gönderiyi arama sonuçlarında göstermesine izin verilsin mi?” bölümünde, “Dizin Yok”u seçin.

Tüm içerik türlerini , arşivleri ve sınıflandırmaları hariç tutmak için Rank Math SEO Arama Görünümü” ayarlarına gitmeniz gerekir.
 
Google’ın yazar arşivlerinizi dizine eklemesini istemediğinizi varsayalım. 
 
Yazarlar” sekmesine gidin.
 
Ardından, “ Yazar arşivleri arama sonuçlarında gösterilsin mi? Düğmeyi “Devre Dışı” konumuna getirin.
Google'ın yazar arşivlerinizi dizine eklemesini istemediğinizi varsayalım.  “Yazarlar” sekmesine gidin. Ardından, “ Yazar arşivleri arama sonuçlarında gösterilsin mi? Düğmeyi "Devre Dışı" konumuna getirin.

XML Site Haritası Oluşturucuları

Bir CMS kullanmıyorsanız, bir XML site haritası oluşturmaya gelince iki seçeneğiniz vardır.
 
  • Site Haritasını Manuel Olarak Oluşturma.
  • Bir Site Haritası Oluşturucu Kullanma.
Birkaç sayfadan oluşan statik bir web siteniz varsa, manuel olarak bir site haritası oluşturmak uygun olabilir. Ancak bu seçenek, içeriği sık sık değişen daha büyük siteler için can sıkıcıdır.
 
Site haritasını sizin için otomatik olarak oluşturan bir araç olan bir site haritası oluşturucu kullanmak genellikle daha pratiktir
 

Site Haritanızı Google’a Nasıl Gönderirsiniz?

Google tarayıcıları sonunda site haritanızı kendi başlarına alacak olsalar da, site haritasının URL’sini Google’a göndermek en iyi uygulamadır.

Esas olarak:

  • Site Haritanızı Keşfetme Sürecini Hızlandıracak.
  • Google’ın Site Haritanızla İlgili Olabilecek Sorunları Belirlemenize Yardımcı Olacaktır.

Site haritanızı göndermek için “Site Haritaları” raporuna gidin. Bunu sol menünün “Dizin oluşturma” bölümünde bulacaksınız.

Site haritanızın URL’sini kopyalayıp “Yeni bir site haritası ekle” alanına yapıştırın ve “Gönder” düğmesine basın.

Site haritanızı göndermek için "Site Haritaları" raporuna gidin. Bunu sol menünün "Dizin oluşturma" bölümünde bulacaksınız.
Birden fazla site haritanız varsa, her birini ayrı ayrı göndermeniz gerekmez. Diğer tüm site haritalarınızı listeleyen dizin site haritanızı göndermeniz yeterlidir.
 
Site haritanız hemen işlenmez. (Aslında, birkaç gün kadar sürebilir.) 
 
Google, site haritanızı dizine eklediğinde. “Gönderilen site haritaları” bölümünde site haritanızın yanında yeşil bir “Başarılı” durumu gösterecektir. 

Google, site haritanızı dizine eklediğinde. "Gönderilen site haritaları" bölümünde site haritanızın yanında yeşil bir "Başarılı" durumu gösterecektir. 

Site haritanızla ilgili sorunlar varsa, durum “Hatalar var” veya “Getirilemedi” olur.

Algılanan sorunları görüntülemek için site haritanızı içeren satırı tıklayın. Google ayrıca olası hataların her biri için ayrıntılı talimatlar sağlar.

Sonuç

Her şeyi sizin için özetlemek gerekirse, bir site haritasına sahip olmamanın Google’a herhangi bir cezası yoktur. Ancak web siteniz bu amaca uygunsa elde edilecek faydalar vardır.
 
Bir site haritasının Google’ın uyması gereken bir kural olmadığını unutmayın. Daha çok, Google’a tarama ve dizine ekleme çabalarında yardımcı olabilecek bir dizi tercih ve yönergedir.
 
Bir site haritası oluşturmak ücretsizdir ve oluşturmak için çok fazla teknik beceri gerektirmez.
 
O yüzden bugün kendinize ait bir site haritası oluşturmaya başlayın!

Sıkça Sorulan Sorular

Tüm Sayfaların Bir XML Site Haritası İçinde Olması Gerekir mi?

Site haritanız, yalnızca arama motorlarının dizine eklemesini ve arama sonuçlarında göstermesini istediğiniz sayfaları içermelidir. Bu nedenle, arama sonuçlarından hariç tutmak istediğiniz sayfaları içermemelidir. Bunlar, standart olmayan yinelenen sayfaları, yönetici sayfalarını, bir ödeme duvarının arkasına gizlenmiş sayfaları, teşekkür sayfaları vb. içerebilir.

HTML ve XML Site Haritaları Arasındaki Fark Nedir?

HTML ve XML site haritaları arasındaki temel fark, amaçlarıdır. HTML site haritaları ziyaretçilerin gezinmesine yardımcı olurken, XML site haritaları arama motorlarının sayfaları keşfetmesine yardımcı olur. Google, SEO amaçları için XML site haritalarının kullanılmasını önerir. HTML site haritaları söz konusu olduğunda, Google Arama Sözcüsü John Mueller, HTML site haritaları kullanmak yerine net gezinmeye ve iyi site mimarisine odaklanmayı önerir. “Asla ihtiyaç duyulmaması gerektiğini” belirtiyor.

Levent Demirbaş

1999 Samsun Doğumluyum. Doğduğum şehirde yaşamıma devam ediyorum. Bafra Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Web Tasarım eğitimimi tamamladım. Üniversitede Halkla İlişkiler ve Tanıtım alanında aldığım eğitimime ek olarak Dijital Pazarlama ve SEO alanında aldığım eğitimler sonucunda LD&Web Grafik Ajansını Kurdum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu