Dijital Pazarlama

Takip Etmeniz Gereken 10 Google Ads Performans Göstergesi

Kampanya performansınızı ölçmek için izlemeniz gereken en iyi 10 Google reklam TPG’sine odaklanma zamanı.

1. Reklam Harcamasının Getirisi (ROAS)

Reklam Harcamasının Getirisi (ROAS), dikkate alınması gereken en önemli Google Ads metriklerinden biridir. Bu, her 1 dolarlık harcamanın ve ondan elde ettiğiniz getirinin basit bir oranıdır.

2. Tıklamalar

Farklı anahtar kelimeler tarafından oluşturulan tıklama sayısı, hangi anahtar kelimeleri hedefleyeceğinizi daha iyi anlamanızı sağlayabilir.

Tıklamalar olmadan herhangi bir dönüşüm elde edemezsiniz. Google Ads ile, reklamlarınız tarafından oluşturulan toplam tıklama sayısını izleyebilir ve farklı anahtar kelimelere göre ayırabilirsiniz.

Levent Demirbaş - Tıklamalar

3. Edinme Başına Maliyet (EBM)

Dönüşüm başına maliyet olarak da bilinen edinme başına maliyet, yalnızca size yeni bir müşteri veya potansiyel müşteri edinmenin maliyetini söyler.

Açıkçası, dönüşüm maliyeti, faaliyet gösterdiğiniz sektör gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Açılış sayfanızın tasarımı ve karşılaştığınız rekabet düzeyi gibi diğer faktörler de EBM’nizi etkiler.

4. Tıklama Oranı (TO)

Tıklama oranı, aynı zamanda TO olarak da bilinir, tıklama sayısını toplam gösterim sayısıyla karşılaştırır. Çoğu pazarlamacı, sonunda kalite puanını da etkileyebileceğinden, Google Ads kampanyaları için TO’larını en üst düzeye çıkarmaya çalışır.

Daha yüksek bir TO, daha iyi reklam performansını gösterir ve bunu, birkaç CTA (harekete geçirici mesaj) ekleyerek ve reklamlarda USP’nizi (benzersiz satış noktası) vurgulayarak elde edebilirsiniz.

Levent Demirbaş - Tıklama Oranı (TO)

5. Kalite Puanı

Google Ads, farklı anahtar kelimeler için Kalite Puanını gösterir. 1’den 10’a kadar sıralanır ve üç önemli faktöre dayanır: beklenen TO, reklamlarınızın alaka düzeyi ve genel açılış sayfası kullanıcı deneyimi.

Bu nedenle, en yüksek Kalite Puanını almak istiyorsanız, zincirdeki bu halkaların her birini optimize etmeye odaklanmanız gerekir.

Örneğin, açılış sayfanızı optimize etmediyseniz, ancak mükemmel bir TO’ya sahip, alaka düzeyi yüksek bir reklamınız varsa, Kalite Puanınız düşecektir. Açılış sayfanızdaki hemen çıkma oranını izlemeniz ve kullanıcı deneyimini iyileştirmek için buna göre değişiklikler yapmanız gerekir.

6. Dönüşüm Oranı (DO)

Dönüşüm oranı, yalnızca tıklama sayısı ile dönüşümlerin bir karşılaştırmasıdır. Bu, reklamınızı kaç kişinin tıkladığını ve gerçekte dönüşüm sağlayan sayıyı gösteren bir orandır.

Bu, özellikle Google’da reklam verirken tıklama başına ödeme yaptığınız için izlemeniz gereken tartışmasız en önemli Google Ads metrikleridir. Sektör ortalamasına veya yürüttüğünüz diğer kampanyalara kıyasla dönüşüm oranınız çok düşükse, iyi bir Reklam Harcama Getirisi elde edemeyebilirsiniz.

Edinme başına maliyetiniz de artacak ve sonuç olarak genel Google Ads kampanya performansınızı etkileyecektir. Birden fazla kanal kullanıyorsanız, Google Ads dönüşüm oranınızı Google Analytics’teki diğer kanallarla karşılaştırabilirsiniz.

Google Ads’den oluşturduğunuz trafik genel olarak niteliklidir, dolayısıyla dönüşüm sağlamaya hazır, hazır bir kitle bekleyebilirsiniz.

Öyleyse, büyük olasılıkla dönüşüm oranlarında önemli bir fark bulamazsınız. Bununla birlikte, platformlar arasındaki CVR farklılıklarını bilmek ve anlamak faydalı olabilir; farklı seviyelerde trafik ve rakipler olabilir.

7. Gösterimler

Gösterimler, basitçe, reklamlarınızın görüntülenme sayısı anlamına gelir. Bu, görünürlüğü en yüksek reklamları belirlemenize yardımcı olabilecek önemli bir ölçümdür.

Birincil hedefiniz artan marka bilinirliği ve erişimi oluşturmaksa, bu KPI daha da önemli hale gelir. En çok gösterimi hangi reklamların aldığını öğrenerek, dönüşüm oranlarını artırmak için kampanya performansını optimize etmeye odaklanabilirsiniz.

8. Ortalama Konum

Ortalama konumunuz, Google tarafından rakiplerinizle kıyaslama durumunuza göre verilen bir puandır. Ortalama konum, reklamlarınızın etkinleştirildiğinde nerede görüneceğini gösterir.

Teklifiniz ve Kalite Puanınız da ortalama puanı etkiler. Daha yüksek reklam kalitesine ve daha iyi anahtar kelimelere sahip reklamverenlere otomatik olarak daha iyi bir ortalama konum atanır.

Örneğin, ortalama konumunuz 1 ile 4 arasındaysa, reklamlarınız arama sonuçlarının ilk sayfasında görünür. Reklamınız daha aşağıda konumlandırılmış olsa bile, en üst konumlar kadar fazla trafik elde etmeyecek olsanız da, PPC harcamasını haklı çıkarmaya yetecek kadar trafik alabilirsiniz.

9. Tıklama Başına Maliyet (TBM)

Google Ads kampanyalarınızı başlatmadan önce aklınızda bir bütçe belirlediyseniz, tıklama başına maliyet veya TBM konusunda da makul bir anlayışa sahip olmanız gerekir. Unutmayın, teklifler Google’da sabit değildir.

PPC açık artırmalarında diğer reklamverenlerle rekabet edeceksiniz, bu nedenle rekabet şiddetliyse daha yüksek bir fiyat ödemeyi bekleyebilirsiniz.

Tıklama başına maliyetinizi değerlendirerek, reklam yerleşimi için ne kadar ödediğinizi daha iyi anlayacaksınız.

TBM’nizi hesaplamak için, kampanyanızın toplam maliyetini toplayın ve reklamlarınıza yapılan toplam tıklama sayısına bölün.

10. Arama Gösterim Payı

Arama Gösterim Payı, alınan gerçek gösterim sayısının Google’ın algoritması tarafından tahmin edilen sayıya oranıdır.

Bir Google Ads kampanyası başlattığınızda, algoritma, anahtar kelimelerinizin oluşturabileceği gösterim sayısı için otomatik olarak bir rakam tahmin eder; böylece bu KPI, kampanyalarınızın Google’ın tahminlerinden daha iyi performans gösterip göstermediğini size söyleyebilir.

Ayrıca, teklifler ve bütçe konusunda daha agresif olunup olunmamasının bir göstergesi olabilir.

Sonuç

Bu yazım da Google Ads’de takip etmeniz gereken en önemli 10 performans göstergesini detaylı olarak anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı bulursunuz.

Bir sonraki yazım da görüşmek dileğiyle! Aklınıza takılan herhangi bir soru olursa yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

Levent Demirbaş

1999 Samsun Doğumluyum. Doğduğum şehirde yaşamıma devam ediyorum. Bafra Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Web Tasarım eğitimimi tamamladım. Üniversitede Halkla İlişkiler ve Tanıtım alanında aldığım eğitimime ek olarak Dijital Pazarlama ve SEO alanında aldığım eğitimler sonucunda LD&Web Grafik Ajansını Kurdum.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. With havin so much written content do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement?
    My website has a lot of exclusive content I’ve either authored myself or outsourced but it looks
    like a lot of it is popping it up all over the internet
    without my agreement. Do you know any ways to help reduce content from
    being stolen? I’d genuinely appreciate it.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu